Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εκδρομή στα Αστερούσια όρη


Με αφορμή ένα σχόλιο της Margaret απο το blog thoughts & happenings όπου εξέφρασε την επιθυμία να δει κάποιες φωτογραφίες από τον περιβάλλοντα χώρο μου, σας παρουσιάζω κάποιες εικόνες και βίντεο από μια τριήμερη εκδρομή στα Αστερούσια όρη με την πεζοπορική ομάδα Μίτος 
Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε και να δούμε λίγες εικόνες από την όμορφη Κρήτη 

Λίγα λόγια για τα Αστερούσια Όρη
Τα Αστερούσια Όρη αποτελούν τη νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας και βρίσκονται στη νότια μεριά του Νομού Ηρακλείου. Είναι μια στενόμακρη οροσειρά μήκους περίπου 60χλμ

Το υψόμετρο των Αστερουσίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη καθώς το ανάγλυφο είναι πολύ έντονο, με πολλά φαράγγια και χαώδεις χαράδρες. Κύριο χαρακτηριστικό των Αστερουσίων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και η πολύ χαμηλή βλάστηση, χωρίς όμως να λείπουν οι λίγες οάσεις δροσιάς με πηγές γλυκού νερού και ποταμάκια.

Η οροσειρά των Αστερουσίων Όρων φαίνεται ότι δανείστηκε τ’ όνομά της από τον αρχαίο τοπικό βασιλιά Αστερίωνα, που σύμφωνα με το μύθο παντρεύτηκε την Ευρώπη κατόπιν εντολής του εραστή της, του Δία. Μέσα σ’ ένα τοπίο τραχύ και δύσκολα προσβάσιμο λόγω των απότομων στροφών, πελώριοι και μυτεροί βράχοι  μαγνητίζουν το βλέμμα με την άγρια μορφή τους και την απόκοσμη ομορφιά τους, σ’ ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η ψηλότερη κορυφή τους είναι ο Κόφινας, με υψόμετρο 1231 μέτρων
Στην περιοχή υπάρχει το παραδοσιακό οικοτουριστικό χωριό «Θαλόρη» στα Καπετανιανά Αστερουσίων. Συνδυάζει την κρητική φιλοξενία με φυσιολατρικές δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα. «Θαλόρη» σημαίνει θάλασσα και όρη, όνομα εμπνευσμένο από το μοναδικό τοπίο των Αστερουσίων ορέων στη νότια Κρήτη

Τα επισκεφτήκαμε ξεκινώντας από τα Χανιά με την πεζοπορική ομάδα "Μιτος" για ένα τριήμερο στις 29/5/2023. 
Η εκδρομή περιλάμβανε Εύκολες πεζοπορίες, χαλάρωση, όμορφη παρέα, μπάνιο στην παραλία του Αη Γιάννη που βρίσκεται κάτω από το χωριό στα νερά του Λιβυκού πελάγους. Πεζοπορία στην μονή Κουδουμά, ανάβαση στην κορυφή του Κόφινα, επίσκεψη στην φάρμα με τα άλογα ιππασίας στα Καπετανιανά και επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του χωριού που ανακαινίστηκε και έγινε ξενοδοχείο πασίγνωστο παντού με το όνομα Θαλόρη!
Βασιλική του Αγίου Τίτου



Επισκεφτήκαμε πρώτα την αρχαία Γόρτυνα όπου είδαμε την βυζαντινή βασιλική εκκλησία του Αγίου Τίτου, το ρωμαϊκό θέατρο και τον αειθαλή πλάτανο. 

Από εκεί  ανεβήκαμε στα Αστερούσια Όρη από το χωριό Άγιοι Δέκα και την πεδιάδα της Μεσσαράς.
Εκεί μας υποδέχτηκε η Ασπασία γέννημα θρέμμα του χωριού. Θα είναι φυσικά και η ξεναγός μας στο χωριό, στις πεζοπορίες και αυτή που θα μας ψήσει την τελευταία μέρα το αρνάκι στο φούρνο. Ξεκούραση, καφές και κατόπιν περιήγηση στο χωριό, επίσκεψη στην φάρμα με τα άλογα και ανάβαση στο κοντινό λοφίσκο όπου απολαύσαμε το γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους. 

Η εκδρομή περιλάμβανε 
Κυριακή 30 Απριλίου: πεζοπορία κατηφορικά στην αρχή σε μονοπάτι και κατόπιν σε χωματόδρομο για την παραλία Αη Γιάννη, μιάμιση ώρα περίπου.

ΔΕΥΤΈΡΑ 1 Μαΐου: προαιρετική αναχώρηση σε χωματόδρομο για τοποθεσία Λουσούδι με την μονή εκεί και κατόπιν για κορυφή Κόφινα που  ήταν μινωικό ιερό κορυφής.

Χαλάρωση και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο. 


Σύνολο 10 χιλιόμετρα πήγαινα έλα, ώρες πορείας 3,5


Στους πρόποδες του όρους kofinas
Το χωριό kapetaniana
 kapetaniana


Ο Άη Γιάννης Καπετανιανών είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα από το χωριό Καπετανιανά και 73 περίπου χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο.
Ο οικισμός αυτός πήρε το όνομα του από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται (τόσο η εκκλησία, όσο και τα κελιά των μοναχών) μέσα σε σπηλιές






Μονή Αγίου Ιωάννη κελιά μοναχών












Με τα πέρας της πεζοπορίας μας περίμενε στο χωριό γεύμα, αρνί ντόπιο με πατάτες στον ξύλο φούρνο, σαλάτα, χορτόπιτα ντόπια, τζατζίκι, παγωτό, άφθονο κρασί
Επιστροφή αργά το απόγευμα Χανιά. 

Λίγη χοληστερίνη!


Ευχαριστώ από καρδιάς
Την πεζοπορική ομάδα Μίτος και ιδιαίτερα την αρχηγό μας την Μαρία τον κ. Μάρκο την κ. Χρυσούλα τον κ. Κώστα την κ. Σταυρούλα για τη βοήθεια που μας προσφέρανε κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας
Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε τόσο πολύ
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και επιτρέψτε μου να σας πω πόσο ευγνώμων είμαι γι' αυτό

14 σχόλια:

  1. Muy buenos días, gracias, por ofrecernos una parte de tu país , preciosas imágenes . Se ve que lo pasasteis genial .
    Un feliz día, a disfrutar de lo que nos ofrezca la vida.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. What a wonderful excursion! I have never been so high in the mountains. This is certainly interesting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Esa subida a las montañas y todo lo que aconteció ese día ha debido ser algo extraordinario, hay fotos muy bellas, muchas gracias por mostrarlo.
    Me ha gustado mucho la música y pienso también que los relojes son un invento inútil y que a menudo nos esclaviza.

    Besos Morfeas!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi Morpheus :)
    Beautiful pictures. Crete is beautiful. Greece is wonderful! I was in Greece a few years ago, but I haven’t been to the islands. I hope that I will return to your Homeland.
    Greece has captivated me. I always loved learning about antiquity in school. Antiquity was my favorite era in literature and history!
    Morpheus, I salute you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Es un lugar hermoso. Me a legro que te hayas divertido. Te mando un beso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thank you for the photos and videos, much appreciated.
    Certainly is a barren place yet beautiful. What a view from the top, certainly worth climbing and walking to see it. The photos of the clouds, well they are just magic.
    Thank you for sharing and the history of it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική η ανάρτησή σου, Μορφέα! Τόσο οι φωτογραφίες, όσο και τα βίντεο, μου άρεσαν πολύ, μας μετέφεραν στα Αστερούσια όρη, που ως ονομασία τα γνώριζα από το Πανεπιστήμιο, ως μια ιδιαίτερη γεωλογική ενότητα, αλλά δεν τα έχω επισκεφτεί ποτέ (δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, εξάλλου, οπότε η ανάρτησή σου είναι ένα πρώτης τάξεως υποκατάστατο). Άγρια ομορφιά, όμορφα χρώματα, ίσως και λόγω εποχής, όσο για το Λιβυκό, τι να πω, τα λόγια είναι περιττά, έτσι κι αλλιώς εκεί βρίσκονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Και, φυσικά, η ιδανική ολοκλήρωση της εκδρομής με ένα τραπέζι γεμάτο νοστιμιές, όπως αυτές που μόνο σε μικρά χωριά συναντάς, με έκανε να μου τρέχουν τα σάλια! Πάντα τέτοιες εξορμήσεις, σου εύχομαι!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bonjour,

    Merci pour cette belle escapade avec vous et vos merveilleuses photos ! Je découvre des paysages incroyables ! Je vous remercie pour ce joli partage. Je vous souhaite une très belle journée.
    Gros bisous de La Cadière-d'Azur sud de la France...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Fantástica reportagem, adorava subir a essa montanha, que vista incrível.
    A foto do pico da montanha envolvido por nuvens está espetacular.
    Obrigado pela partilha das fotos, vídeos e informação.
    Abraços

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hermosas fotografías y videos. Saludos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όμορφες που είναι οι εκδρομές χαρίζουν τις όμορφες στιγμές τους στην καθημερινότητα μας και της δίνουν μια παραπάνω αξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία εξόρμηση στο βουνό και χαίρομαι που το απόλαυσες. Μου αρέσουν οι φώτο σου και με εξιτάρουν θετικά τα βράχια, τα γυμνά βουνά, οι χαράδρες και τα στενά δρομάκια. Τα βίντεο κατατοπιστικότατα. Καλά περάσατε φαίνεται. Και η λίγη χοληστερίνη απαραίτητη εξάλλου τόση άσκηση δεν την κράτησε ο οργανισμός. Πάντα όμορφες στιγμές να περνάς Μορφέα
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ που αφήσατε μια στιγμή εδώ μαζί μου...